Daca colectia Dumneavoastra de fonturi va scapa de sub control, e timpul sa invatati cum s-o stapaniti.

Fie ca sunteti un designer grafic, tipograf, sau doar un amator, veti beneficia de un management de fonturi mai bun. Facand experimente cu fonturi, descarcand fonturi gratuite si cumparand noi fonturi, toate astea contribuie la o crestere a colectiei si, cat ai clipi, o sa aveti mai multe fonturi decat stiti ce sa faceti cu ele. Chiar si fara posibilitatea de confuzie, toate aceste fonturi pot stoarce computerul de resurse – pe scurt, aveti nevoie de o solutie care sa va stapaneasca colectia.

Managementul de fonturi poate fi realizat in mai multe feluri. Unu, sistemul Dumneavoastra de operare are cateva capacitati incluse ale mangementului de fonturi. Doi, se gasesc pe internet programe gratuite de management de fonturi. Si ultimul, programele comerciale de management de fonturi vor oferi functionalitate profesionala, dar se reduc la costuri.

Depinzand de tipul de utilizator care sunteti, caracteristicile de care aveti nevoie difera. Amatorii vor fi satisfacuti cu un management de fonturi care le permite sa realizeze pasi de management de baza ca de exemplu, previzualizarea fonturilor, instalarea si dezinstalarea acestora usor. Designerii grafici vor dori control si caracteristici mai avansate, ca de exemplu, detectarea si repararea fonturilor stricate, a celor disparute, a celor duble si a erorilor de tipul PostScript. Pe langa asta, abilitatea de a dezactiva fonturile nefolositoare va va ajuta computerul sa lucreze mai bine daca acesta are instalata o extensie de colectie de fonturi. De asemenea, managerii de fonturi cu versiuni de server capabil sunt ideali pentru un mediu in retea.

Instrumentele de management de fonturi incluse (Windows)

Puteti vedea o lista de fonturi instalate in Microsoft Windows mergand in Control Panel si alegand Fonts.

Sectiunea fonturilor din Control Panel ofera doar functionalitate limitata; puteti vedea o lista de fonturi instalate, sa le previzualizati, si sa adaugati si sa stergeti fonturi. De asemenea, puteti grupa fonturi similare alegand View, Sort by similarity. Aceasta optiune va permite sa va vizualizati fonturile intr-o lista care grupeaza cu fonturi asemanatoare. Atunci cand va vedeti fonturile listate astfel, puteti lua decizii in legatura cu eliminarea fonturilor duble.

Pentru a previzualiza un font, pur si simplu faceti dublu click pe el, si o noua fereastra se va deschide afisand mostre ale fontului in diferite marimi. Facand click pe butonul cu Properties veti vedea mai multe informatii despre font, inclusiv numele, autorul, versiunea, si informatii despre licenta.

Pentru utilizatorii Window Vista, accesarea sectiunii fonturilor este putin diferita – mergeti direct in Control Panel si tastati Font in casuta Search pentru a primi imediat un link catre fisierul Fonts, impreuna cu sub-linkuri ca instalarea sau stergerea unui font si vizualizarea fonturilor instalate. Bineinteles, puteti selecta Classic View si apoi sa faceti click pe iconul Fonts pentru a va controla fonturile, asa cum ati facut-o in Windows XP.

Managerii de fonturi gratuite

Veti vedea ca programele de management de fonturi apar in tot felul de infatisari atat pe Mac cat si pe Windows: versiuni de incercare gratuite si aplicatii comerciale. Vom arunca o privire la managementul de fonturi gratuite si apoi vom continua cu versiunile comerciale.

Programele gratuite si cele care se platesc dupa o perioada (shareware), impreuna cu daruri incepand de la vizualizatori simpli, pana la utilitati de management sofisticate. In multe cazuri, gratuit inseamna gratuit pe viata, dar in cazul celor shareware, poate insemna gratuit pentru o perioada de incercare, sau gratuit dar cu functionalitate limitata. Fiti atenti la detalii inainte sa le descarcati.

Aici sunt cateva exemple de programe gratuite sau shareware pe care le-ai putea avea in vedea:

 • The PigFontViewer

  este un program care este compatibil pe mai multe paltforme. Nu conteaza daca sunteti pe Windows (XP sau Vista), Linux, sau Macintosh, acest micut porcusor va poate ajuta sa va controlati fonturile indiferent de sistemul Dumneavoastra de operare. In principal, este un program de vizioanre care va permite sa vizualizati, sa afisati sau sa instalati fonturi in fisierele corespunzatoare; pe langa asta, puteti modifica textul mostra si sa adaugati sau sa stergeti fonturi rapid si usor.

 • Font Xplorer 1.2.2

  este un alt instrument gratuit pentru platforma de Windows (desi nu functioneaza in prezent pe Vista). Aceasta utilitate este proiectata tinand cont atat de incepator cat si de profesionist: puteti rasfoi fonturile TrueType instalate (si cele inca nu instalate) de pe hard diskul Dumneavoastra, puteti folosi compare mode pentru a cauta si gasi rapid fontul perfect, sa incarcati si sa descarcati fonturi, sa instalati si sa dezinstalati fonturi, sa redenumiti fonturi, sa salvati imagini bitmap, sa vizualizati informatii despre font, cum ar fi informatii despre drepturile de autor, si setul de caractere la dispozitie, sa cautati fonturile duble, filtrele de fonturi si multe altele. Mai mult, un expert inclus care repara va ajuta sa rezolvati probleme obisnuite legate de fonturi.

 • Font Agent Pro for Windows

  versiunea beta este gratuita, Font Agent Pro a fost mult timp un manager puternic pentru platforma Macintosh si se extinde in lumea Windows – puteti profita de caracteristicile lui si de tag-ul gratuit, din moment ce continua sa se dezvolte pentru noul sistem de operare. Acest soft va permite sa va optimizati Panoul de Control al Fonturilor pentru o functionare mai buna a sistemului, cat si sa va organizati fonturile. (Numai Windows XP).

 • Free and Easy Font Viewer

  este un alt cadou care va permite sa instalati fonturi si sa experimentati diferitele lor stiluri. Va puteti previzualiza fonturile, instala si dezinstala fonturi, si sa vizualizati informatii detaliate despre font.

Managerii de fonturi comerciale

In timp ce programele gratuite dispun de caracteristicile de baza ale managementului de fonturi, utilizatorii frecventi – designerii grafici si tipografii – au nevoie de unelte de calitate care sa aiba caracteristici avansate pentru a-si putea controla colectiile. Exista cateva programe de soft proiectate pentru piata de profesionisti:

 • Suitcase

  ($99.95) este un produs de la Extensis si este unul dintre personajele comerciale majore care joaca un rol important pe piata profesionistilor. Acest manager de font exista de la inceputurile publicatiilor despre desktop si a evoluat cu timpul. Este o platforma compatibila atat cu versiunile Windows si Macintosh, si se lauda cu o interfata de utilizator prietenoasa si cu unelte de troubleshooting incluse; de asemenea, apare intr-o editie de server.

 • Font Agent Pro

  ($99.95) este o alta unealta profesionala. Este in principal garantata pentru utilizatorii de Mac OS X, dar se face si o versiune pentru Windows (in prezent va sta la dispozitie gratis). Apare intr-o versiune workgroup, intr-o editie de server si in versiunea singura. Font Agent Pro functioneaza activ pentru a optimiza fonturile si functionalitatea sistemului. Pe langa asta, mai are caracteristici automate de activare a fonturilor si plug-inuri pentru programele grafice cunoscute, ca si InDesign, QuarkXpress, PhotoShop si Illustrator.

 • Master juggler

  ($89.95) este proiectat pentru sistemul de operare Mac X 10.1 si peste. Va permite sa va stocati fonturile oriunde, inclusiv pe drivere de retea, pentru ca puteti organiza fonturile in seturi, activa si dezactiva fonturile dupa cum aveti nevoie, puteti vedea informatii despre font, harti glyph si altele. Programul are de asemenea utilitati de reparare incluse, Front Guardian, pentru a examina fonturile daca sunt stricate si pentru a preveni stricarea computerelor.

 • Typograph

  ($35) este un program comercial care permite utilizatorilor sa vizualizeze si previzualizeze TrueType, OpenType si PostScript Type 1, raster si printer de fonturi. De asemenea, va pemite sa vedeti proprietatile unui font si sa va controlati fonturile prin gruparea lor sau prin accesarea lor intr-o baza de date. Abilitatea de a stoca fonturile in baze da date este folositoare pentru cei care au colectii mari de fonturi.

Alegerea celei mai potrivite unelte pentru Dvs. necesita niste cercetari, dar va fi un timp petrecut cu folos. Cautati unelte care va dau rezultate de incredere, care ofera caracteristicile de management de care aveti nevoie, eliminati conflictele, adulmecati stricaciunile si nu va mai dati cu ghicitul atunci cand lucrati cu fonturi, ci informati-va in detaliu.

Asigurati-va ca unealta de management de font pe care ati luat-o in considerare este compatibila si cu programele Dvs favorite de soft de grafica. Daca in general lucrati cu Adobe Illustrator, dar unealta Dvs de management de font nu este compatibila, nu va poate fi de prea mult ajutor in operatiunile de zi cu zi.

Rezumat

Daca sunteti un incepator sau un amator, e foarte posibil sa gasiti o aplicatie de management de font care sa va satisfaca nevoile imediate, sau pur si simplu sa ramaneti cu uneltele de font ale sistemului de operare. Pe masura ce priceperea si colectia Dvs de fonturi creste, puteti descoperi ca aveti nevoie de mai multe caracteristici, si ca vreti sa va upgradati la un program de management de font profesionist.

Daca sunteti un utilizator de Windows sau de Macintosh ce intampina cereri de management de font ori avansat ori de incepator, exista un program de management de font pentru orice cost. Odata ce v-ati controlat fonturile, veti fi capabil sa gasiti fontul pe care il doriti cu usurinta si sa lucrati mai eficient. Productivitatea va creste si asta e grozav odata ce ati tras linie.

autor: Joel Sacks pe 6 Martie, 2007
sursa: http://www.digital-web.com/articles/better_font_management/

 • Reddit
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Digg
 • Twitter