Link-urile sunt cea mai importanta parte a internetului, fara discutie. Sunt adrese, destinatii pentru orice colt al internetului. Link-urile reprezinta tehnologia cea mai usor de utilizat si de inteles.

Cu toate acestea, multi design-eri si developer-i se chinuie sa faca link-uri funtionale. Imbunatatirea link-urilor este modul cel mai usor de a creste usabilitatea site-ului, asigurandu-te de o navigare rapida si precisa. 37signals a scris un post despre link-uri marite si cum ele se comporta natural mai bine decat cele mici. Chiar daca pare evident, multa lume nu ia in considerare ce inseamna asta pentru linkurile lor.

Asa ca am adunat la un loc 10 moduri prin care iti poti transforma link-urile in click-uri.

1. Mareste suprafata activa a link-ului, in special la navigare

37signals' analysis of Threadless.com's links

Adaugand padding la link-uri, poti mari usabilitatea lor, marind suprafata click-abila, pentru a include click-urile de tipul near-miss. In navigare, recuperand aceste click-uri care au ratat cu putin suprafata activa a link-ului scuteste cititorul de timp pierdut si de frustrari.

2. Subliniaza link-urile, dar nimic altceva

Prin definitie, browser-ele afiseaza link-urile subliniate, underlined. Oamenii sunt obisnuiti sa vada link-uri subliniate si asociaza tot ce e subliniat cu un link. Adauga underline la link-uri, dar nu sublinia nimic altceva pentru a evita confuzia.

3. Foloseste hover si visited

In timp ce sublinierea semnalizeaza vizitatorului prezenta unui link, schimbarea culorii sau sublinierea la mouseover confirma ca se poate accesa acel link. Starea visited permite vizitatorul sa stie pe unde a fost, scutindu-i timp si click-uri in plus. Mai ales ca-i permite sa-si focuseze atentia si click-urile pe link-urile care nu le-a vizitat inca.

4. Foloseste atributul title

Ai trecut vreodata cu mouse-ul peste un link care are un mic tooltip care-ti spune ceva in plus despre acel link? Acel tooltip este controlat de atributul title care se aplica link-urilor. Aduga valoare SEO link-urilor si poate furniza continut aditional pentru vizitator care ar vrea sa stie mai mult despre acel link.

5. Foloseste o singura culoare, si anume albastru

Din nou, toate browser-ele (IE6, IE7, Firefox, Safari, Opera, etc) afisaza link-urile in albastru si subliniate, prin definitie. Precedentul a fost creat acum multi ani de brewser-e si se confirma si azi: text albastru in continutul textului semnalizeaza un link. Linkurile trebuie sa iasa in evidenta, deoarece vizitatorii nu citesc totul.

Utilizatorii doresc sa-ti gaseasca link-urile, asa ca ajuta-i. Deasemenea, Andy Rutledge ofera cateva sfaturi pentu alegerea culorii, alta decat albastru, pentu link-uri si cum diferite moduri de text decoration (underline, background, etc) afecteaza link-urile.

6. Adauga idici vizuali pentru a atrge atentia

links with icons

Un link simplu care zice “Download PDF” nu este la fel de puternic ca si acelasi link dar cu o iconita de PDF in stanga lui. Este un element care atrage atentia si in acelasi timp informeaza vizitatorul, ca este vorba de un document PDF, fara sa citeasca textul link-ului.

7. Spune vizitatorilor unde se afla

In aceasi ordine de idei, ca si folosirea hover si visited, adauga o stare “active” in navigarea principla pentru pagina curenta. Aceasta ii arata vizitatorului unde se afla, in interiorul site-ului, si furnizeaza contextul pentru continul paginii.

8. Link-uri, interne si externe

Link-urile catre alte pagini din interiorul site-ului si linkuri catre alte site-uri sunt foarte benefice din punctul de vedere al optimizarii pentru motoarele de cautare si ajuta la ghidarea trficului catre site-ul tau. Cel mai important, ele ajuta la crearea link-urilor de tip inbound dinspre site-urile link-uite. Cu ajutorul trackbacks si pingbacks poti urmari site-urile care au link-uri catre tine, mai ales blog-uri. Motoarele de cautare se folosesc de legaturile respective si iti pot creste page rank-ul.

9. Foloseste url-uri human-friendly

Daca e bun pentru oameni, e bun si pentru Google. Folosind o structura a url-urilor usor de retinut si usor de pronuntat ajuta la folosirea lor si in afara internetului. Flickr este unul din cele mai bune exemple ca si structura a url-ul: www.flickr.com/photos/dorobantu/ e usor de tastat, citit si mai ales de trimis la altii.

10. Foloseste contunut in interiorul link-urilor

Incurajeaza vizitatorii sa dea click pe link-urile tale folosind text care deabia asteapta sa fie accesat. “Oamenii asociaza branding-ul cu logo-ul” este un link mult mai bun decat doar “branding” deaorece adauga controversa, mareste dimensiunea link-ului si creaza o declaratie in acealsi timp.

Link-urile sunt fantastice, dar pentru a iesi cu adevarat in evidenta si pentru a functiona bine, trebuie tratate cu putina atentie si considerare. Vizitatorii doresc sa navigheze prin site-ul tau, dar daca le ingrunezi navigarea, sansele sunt mari sa-ti scada traficul.

Asadar, transforma link-urile in click-uri oferindu-le putin mai multa dragoste. Fa acest pas in plus si adauga atributul title, ademeneste vizitatorii cu textul din link si adauga padding.

autor: Mark pe 03 Iunie, 2008
sursa: http://www.zurb.com/article/34/top-10-ways-to-turn-hyperlinks-into-hyper

  • Reddit
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Digg
  • Twitter

No Responses to “ 10 moduri de a transforma link-urile in click-uri ”  

  1. No Comments

Leave a Reply