Ce putem invata de la un muzician care canta pe strada picat in fata unei multimi ocupate de navetisti din Washington D.C.? Cu tonele, daca acel muzician se intampla sa fie Joshua Bell,
posesorul premiului Avery Fisher.

In 12 ianuarie 2007, Washington Post l-a trimis pe Bell, intr-o statieaglomerata de navetisti, ca muzician stradal ca sa vada cum ar reactiona multimea avand unul dintre cei mai mari muzicieni clasici pe strada, sustinand un concert gratuit pentru nimeni anume. Rezultatele experimentului sunt incredibile.

Bell a fost complet ignorat.

Pe langa faptul ca este un experiment cultural fascinant, exista si o lectie excelenta dincolo de poveste, si anume ca designerii care nu sunt de acord cu indiferent ce-ar fi, ar trebui sa fie atenti: contextul conteaza mai mult decat ai vrea sa stii. Intr-o locatie, Bell poate umple o hala intreaga cu oameni care platesc cu placere sute de dolari ca sa-l vada si sa-si inabuseasca tusea in semn de respect pentru priceperea lui. In alta, mai mult de 1000 de oameni trec pe langa el fara sa-si dea seama catusi de putin cine e.

Oricat de buna e ideea ta si oricat de bine o excuti, daca gresesti contextul, iti vei rata complet publicul. La fel ca si Bell, asta va fi greu de inghitit pentru tine pentru ca maretia priceperii tale nu este cu nimic diferita de contextele care variaza, doar mediul schimbandu-se. Din cauza asta, este tentant sa dai vina pe ignoranta navetistilor, la fel cum e tentant sa dai vina pe utilizatori pentru ca nu ti-au inteles complet sistemul.

Sustinerea contextului este, si ar trebui sa fie, o parte integrala a intelegerii experientei utilizatorului. Daca proiectam o aplicatie mobila, trebuie sa fim constienti nu numai de spatiul ecranului micit, dar si de mediul in care se pot afla utilizatorii. Aceste medii ii pot face sa foloseasca doar o mana, sa aiba doar o jumatate de ochi la dispozitie, sau le poate cere sa lucreze cu aplicatiile doar orbeste. Daca nu luam acesti factori in seama, chiar si cea mai sexy, cea mai cool aplicatie intemeiata vreodata poate esua.

autor: Sean Madden pe 9 Aprilie, 2007
sursa: http://www.frogdesign.com/frogblog/context-is-king.html

  • Reddit
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Digg
  • Twitter