readability

Care-i faza cu design trendul curent de a folosi text deschis la culoare pe fundal intunecat? Multi web designeri par sa prefere o schema cromatica inversata (inverted), dar ce s-a intamplat cu readability si usability? Stiu ca nu sunt singurul care considera ca este foarte incomod sa citesti text pe siturile cu design inversat si cu contrast ridicat.

Designul luminos-pe-intuncat nu este ceva nou. Noutatea este ca au aparut in numar mai mare in ultimul an sau asa ceva. Doar aruncati o privire pe CSS Reboot Spring 2006 la participanti. Designuri luminos-pe-intuncat din abundenta.

Pana la urma care este defapt nemultumirea? Nu-ti place designul sitului, nu trebuie sa-l vizitezi. Da, dar exista continut foarte interesant pe unele situri care folosesc culori inversate. Pe cat posibil, citesc continutul pe de feed reader. Daca nu reusesc sa fac treaba asta, pur si simplu nu vizitez. E pacat, dar ochii mei pur si simplu nu fac fata incordarii.

Nu este vorba doar de folosirea textului luminos-pe-intunecat in zona principala. Consider ca si contrastul puternic intre diferite zone ale paginii creeaza probleme. Un exemplu poate fi cand in zona pricipala de continut se foloseste luminos-pe-intunecat, iar imdiat langa un sidebar inversat. Ma dor ochii, si daca e posibil imi ingustez fereastra de browser suficient de mult incat sa ascund partea invesata cand visitez situri care au un astfel de design.

Subliniez faptul ca nu critic partea estetica a designurilor inversate, doar readability-ul lor. Cateva siteuri luminos-pe-intunecat arata fantastic pentru cateva secunde sau chiar un minut. Doar consider cititul propriu zis a articolelor pe astfel de situri foarte stresant pentru ochii mei, si urasc cum se raman intiparite pe retina cand intorc privirea de pe ecran.

Cum majoritatea siturilor de pe care doresc sa citesc sunt foarte bine structurate si marcate semantic, doar dezactivez CSS-ul din browser si dobandesc instant readability. As putea chiar sa-mi bag nasul si in css-ul utilizatorului, totusi nici una nu ar fi trebuit sa fie necesare.

Pentru mine asta inseamna o problema de accesibilitate, la fel cum multa lume cu vederea slabita prefera intunecat-pe-luminos si pot avea probleme asemanatoare (sau mai grave) decat ale mele cand citesc text luminos-pe-intunecat. Din cate stiu, nu am vederea slabita sau cel putin nu mi s-a confirmat de catre un optician sau oftalmolog. Inca ma chinui cu designurile cu contrast puternic, luminos-pe-intunecat.

Daca vreti sa folositi text deschis la culoare pe fundal intunecat, va rog sa asigurati un stylesheet altenativ care sa converteasca tot designul, nu doar zona de continut, inapoi la intunecat-pe-luminos. De luat in calcul si ce spune Mark Boulton in Five simple steps to better typography:

Cand inversati culorile, ex. text alb pe fundal negru, asigurati-va sa mariti leading-ul, tracking-ul si sa reduceti din font-weight. Se aplica la toate latimile de Masura. Textul alb pe fundal negru are contrastul mai puternic comparativ cu opusul, asadar literele trebuie sa fie mai spatiate, cu font-weight scazut si cu mai mult spatiu intre linii.

Nu am gasit nimic nou referitor la teste de usability care compara readability-ul luminos-pe-intunecat vs. intunecat-pe-luminos. Daca ati aflat orice concludent pe tema asta, speak up.

Cine mai are probleme cand citeste text luminos-pe-intunecat? Cine nu are probleme si dealtfel considera ca este mai comod pentru ochi? Daca ati folosit text luminos-pe-intunecat, ati facut vreo-un fel de test de usability? Daca da, care au fost rezultatele?

As vrea sa stiu daca e cazul sa-mi repar vederea.

autor: Roger Johansson pe 21 August, 2006
sursa: http://www.456bereastreet.com/archive/200608/light_text_on_dark_background_vs_re…

  • Reddit
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Digg
  • Twitter