Cu totii stim ca GIMP reprezinta, mai mult sau mai putin, standardul pentru editarea imaginilor pe Linux, pe cand Adobe Photoshop e standardul pentru Mac si Windows (si pentru cateva statii Linux ce folosesc Crossover Office). Intrebarea e urmatoare: Are GIMP necesarul pentru a detrona Adobe Photoshop ca si standard?

Momentan, raspunsul e nu.

Dar exista o clara posibilitate in viitor. Cu asta ajungem si la subiectul acestui articol. Ce trebuie facut ca GIMP sa ajunga in fruntea industriei, si sa doboare Photoshop asa cum OpenOffice incepe sa detroneze Microsoft Office.

Sa incepem cu cea mai mare problema cu care se confrunta GIMP:

Numele:

OK, sigur, spunandu-i GIMP la inceputurile Linux-ului a fost dragut. A fost un nume usor de retinut. Dar acum ca GIMP a inceput sa atraga atentia profesionistilor, si dezvolta si unelte la nivel profesional, numele trebuie sa dispara. Nu ma intereseaza cum se numeste, dar numind un soft graphic de nivel profesional dupa un termen derogatoriu pentru o persoana care nu poate sa umble nu e deloc intelept. Puristii de la Linux cu siguranta se vor opune acestei idei, cu toate acestea, daca unul face un pas in spate sa priveasca in ansamblu, devine foarte clar ca este un nune nepotrivit. Unii vor sustine ca Google e un nume naiv, sau chiar si Ubuntu, dar cel putin au o semnificatie in spatele numelui. De exmplu Google reprezinta o greseala de ortografie a cuvantului “googol” ce inseamna 10 la puterea 100, legat de numarul de rezultate care le obtii, sau mai recent, suma de bani pe care o detine Google.

CMYK:

Multi profesionisti care lucreaza cu Photoshop in mediu de productie folosesc modul CMYK la ordinea zilei. Orice soft profesional fara aceasta optiune este destinata esecului. Este necesara includerea lui, sunt convins ca e pe lista de includere. Defapt, e posibil sa existe deja, eu nu am incercat ultima versiune inca.

Forme (shapes) Vectoriale/support pentu Text:

Aceasta este una din cele mai MARI adaosuri aduse Photoshop-ului in termeni de inbunatatire a productivitatii. Stiu cu siguranta ca suportul vectorial este pe cale sa fie adaugat si la GIMP, dar includerea lui tebuie sa fie facuta cat mai curand, daca de vrea ca design-erii sa ia in serios GIMP. Abilitatea de a scala forme vectoriale si text v-a fi de un ajutor IMENS.

Efecte de Layer:

Acesta este alta unealta in cartea de bucate a utilizatorilor de Photoshop care trebuie sa fie adaugata la GIMP. Stiu ca GIMP nu se doreste a fi o clona a Photoshop-ului, dar capacitatea de a adauga efecte non-destructive, precum bevel, drop shadow si glow, fara a adauga layer-e noi la un proiect deja umflat este mana cereasca pentru utilizatorii Photoshop. Acesta ar fi inca un element sus pus in lista includerilor pentru GIMP.

Brush-uri Scalabile:

Asta e mare. Nu ar fi trebuit sa tin 50 din acelasi brush in lista, doar pentru a avea diferite marimi. Fiecare brush ar fi trebuit sa fie independent scalabil la orice ora, posibil folosind tastele [ si ] sau hotkeys pentru scalare, similar cu Photoshop. Ar face ca desenatul cu mouse-ul, in loc de tableta, sa fie mult mai usor.

Asta e lista mea cu cele mai mari subiecte cu care se confrunta GIMP, dupa cum se vede este o lista destul de scurta. Daca aceste cateva lucruri se pot rezolva, lumea v-a avea in final o alternativa gratuita open source la Photoshop, cunoscand baza de dezvoltare de la GIMP, pobabil vor depasi Photoshop in cativa ani.

autor: www.thelinuxadvocate.blogspot.com pe 26 August, 2006
sursa: http://thelinuxadvocate.blogspot.com/2006/08/gimp-vs-photoshop-what-still-needs-to

  • Reddit
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Digg
  • Twitter